Новини

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ ’23

На 29.09.2023 г. за поредна година, учениците от ОУ ”Христо Смирненски“ – с. Радуил, община Самоков,се включиха в инициативата Европейски ден на спорта в училище, която се координира от сдружение „BG Бъди активен“ и е част от кампанията NowWeMove.

Този ден бе посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се заложи на елемента на забавлението и се изпробваха нови видове физическа активност и спорт. Така се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.

Инициативата премина под мотото „Спорт за здраве и радост“. Ученици и учители отбелязаха този ден с организирани спортни дейности и мероприятия, ръководени от г-н Иван Петров – спортист и учител по физическо възпитание и спорт. Проведоха се състезания по народна топка, подвижни и щафетни игри за учениците от начален етап, а за учениците от прогимназиален етап – състезания по футбол и волейбол. Децата се състезаваха в два отбора и показаха сила, бързина, издръжливост, ловкост. Главната цел бе да се даде възможност да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

Денят на спорта в училище носеше и допълнително послание – възпитаване на отговорно поведение у подрастващите към околната среда. С разнообразни игри с екологична насоченост, учениците се научиха как да рециклират и събират разделно отпадъците.

Най – голямата награда за всички беше блясъкът в детските очи, изразен чрез силата на смеха и усмивките по лицата им.